Oil loss mystery? - Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum



Welcome Enthusiast! If you already own a Chevy TrailBlazer or GMC Envoy or perhaps thinking of purchasing such a vehicle, then you have come to the best TrailBlazer and Envoy site on the net! Rainier, Bravada, Ascender, and 9-7x owners welcome too!

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to search and post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.
Join Today!
Go Back   Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum > 2002 - 2009 TrailBlazer/Envoy Tech > 02-09 Vortec 5.3L V8 Engine and Drivetrain > OEM Issues

OEM Issues Original Equipment Repairs and/or Problems

TrailVoy.com is the premier GMC Envoy Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-16-2013, 06:26 PM
Dafy46 Dafy46 is offline
Junior Member
 
2002 GMC Envoy SLT
Silver Mist Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Jan 2013
Location: Mesa, AZ
Posts: 3
Oil loss mystery?

Newbie here, first post. 2002 Envoy SLT 6 cyl auto Canadian car. Red engine light comes on and it is low oil problem. 1.5 qts and everything is fine for 6 weeks. dry oil pan right past the start of the transmission then some wetness. threw in some gunk and the small drip in the driveway stopped. no smoking either. any suggestions before I get the word from the dealer.
sorry I cant give you a mileage between red lites. car has 107K miles. I thought at first that the dealer forgot that it takes 7 qts and not 5 when the oil changed.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-16-2013, 10:31 PM
moostadon moostadon is offline
Junior Member
 
2005 Chevy TrailBlazer LT EXT
Magnetic Red Metallic 5.3L V8 4X4
Join Date: Dec 2011
Location: west olive ,mi
Posts: 14
the plant manager where i work has the same issue with his tb,he told me that gm used low tension oil rings to try to help out the fuel economy he said that he has been putting slick 50 in with his oil and the problem seems to have quit ,my 5.3 does the same as well i wonder if its carbon build up on the rings or if it because of the active fuel management system running on 4 cyls cruising i think the oil is quench cooling the rings making a carbon build up ,i was thinking bout putting a quart of trans fluid in the oil to clean things up
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-16-2013, 10:49 PM
Dafy46 Dafy46 is offline
Junior Member
 
2002 GMC Envoy SLT
Silver Mist Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Jan 2013
Location: Mesa, AZ
Posts: 3
thxs for the tip, I'll make a note of the additive if nothing else comes up.
Dafy46
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-17-2013, 08:14 AM
NJTB04 NJTB04 is offline
Member
 
2004 Chevy TrailBlazer LS
Pewter Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Aug 2012
Location: Edison, NJ
Posts: 104
Quote:
Originally Posted by moostadon View Post
the plant manager where i work has the same issue with his tb,he told me that gm used low tension oil rings to try to help out the fuel economy he said that he has been putting slick 50 in with his oil and the problem seems to have quit ,my 5.3 does the same as well i wonder if its carbon build up on the rings or if it because of the active fuel management system running on 4 cyls cruising i think the oil is quench cooling the rings making a carbon build up ,i was thinking bout putting a quart of trans fluid in the oil to clean things up

I've read on here the 5.3's have an updated valve cover that corrects this.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-17-2013, 10:37 AM
Dafy46 Dafy46 is offline
Junior Member
 
2002 GMC Envoy SLT
Silver Mist Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Jan 2013
Location: Mesa, AZ
Posts: 3
Thks, I also read that prior to posting but I have a different engine and not
being a mechanic felt that they wouldn't be interchangeable parts from 8 to 6.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum forums, you must first register.

Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
(Only letters, numbers, dashes and underscores are permitted for user names)
The user name that you choose is permanent and can never be changed.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


» Sponsors

Advertising Info

All times are GMT -4. The time now is 05:22 AM.


Chevy TrailBlazer and GMC Envoy Enthusiasts - Copyright 2004 - 2009 All Rights Reserved.
All trademarks referenced herein are property of their respective owners.
RSS Feed