02 trailblazer STARTING PROBLEM - Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum



Welcome Enthusiast! If you already own a Chevy TrailBlazer or GMC Envoy or perhaps thinking of purchasing such a vehicle, then you have come to the best TrailBlazer and Envoy site on the net! Rainier, Bravada, Ascender, and 9-7x owners welcome too!

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to search and post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.
Join Today!
Go Back   Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum > 2002 - 2009 TrailBlazer/Envoy Tech > 02-09 General Tech Q&A > General

General If it doesn't fit in any other forum

TrailVoy.com is the premier GMC Envoy Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-03-2011, 01:37 PM
bikeridercc bikeridercc is offline
Junior Member
 
2002 Chevy TrailBlazer LS
Pewter Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Mar 2010
Location: Holyoke, Ma
Posts: 7
02 trailblazer STARTING PROBLEM

My 02 trailblazer recently had a new problem: when I turn the ignition key it clicks and won't start. It is intermittent. After a few tries it starts. The battery is less than a year old and I'm wondering what it could be.

Thanks in advance,
Bikeridercc
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-03-2011, 01:44 PM
Boricua SS Boricua SS is offline
No longer with us
 
2007 Chevy TrailBlazer SS (1SS)
Imperial Blue Metallic 6.0L LS2 V8 2WD
Join Date: Oct 2008
Location: not here
Posts: 2,006
You might get better help and/or replies if you posted this in the right section.. not site support...Mods..help um out
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-03-2011, 02:53 PM
Bill W's Avatar
Bill W Bill W is offline
Member
 
2002 GMC Envoy SLT XUV
Summit White 4.2L I6 4X4
Join Date: Dec 2009
Location: Harrisburg, PA
Posts: 209
If you've checked to make sure your battery cables are tight my first guess would be the ignition switch.
They're inexpensive and fail often. Lots of threads on here about them.
Good Luck
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-03-2011, 07:13 PM
WOOLUF1952 WOOLUF1952 is offline
No longer with us
 
2003 GMC Envoy SLT
Magnetic Red Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Jul 2008
Location: Milwaukee, WI
Posts: 7,190
Ignition switch. That's the same symptoms I had. Dealer replaced the switch under warranty.
__________________
[COLOR=red]Oh, what a tangled web we weave, when first we practice to deceive. :([/COLOR]
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-03-2011, 09:32 PM
petevw's Avatar
petevw petevw is offline
TrailVoy Alumni
 
2002 Chevy TrailBlazer LTZ
Red Jewel Tintcoat 4.2L I6 4X4
Join Date: May 2007
Location: Orange County, New York
Posts: 3,244
Quote:
Originally Posted by WOOLUF1952 View Post
Ignition switch. That's the same symptoms I had. Dealer replaced the switch under warranty.
too. Also, after you DO get it running, do a voltage check on the dash, and also w/ a voltmeter at the battery terminals.....should read approx. the same.

Battery terminals are tight, clean, & corrosion free?
__________________
Always remember: wherever you go, there you are!
PCM4less,HID,DRL killer,cabin air filter,Mobil 1,K&N,LED's,193K+,
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 05-06-2011, 04:51 PM
dja3137's Avatar
dja3137 dja3137 is offline
Junior Member
 
2002 Chevy TrailBlazer LTZ
white 4.2L I6 4X4
Join Date: Aug 2008
Location: Johnstown, PA
Posts: 75
SAME PROBLEM HERE TOO!!!

its been so random the past 2 years...

Usually, i can twist the key 30-40 times and it will eventually start

but May 1st, 2010, i had to get it towed...and the car started once it was dropped off
May 1st, 2011, i had to get it towed again, and i drove it off the flatbed after a $200 charge!

everything comes on, lights, radio, fuel pump, etc; yet no start..i hear a click, but its actually the throttle body..not the starter....

so frustrating...

but you guys are saying its the ignition switch?

fyi, i replaced the battery last year and have no corrosion
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 05-06-2011, 05:42 PM
the roadie's Avatar
the roadie the roadie is offline
No longer with us
 
2004 GMC Envoy SLT "Roadiemobile"
Extreme Offroad Pewter 4.2L I6 4X4
Join Date: Apr 2005
Posts: 26,181
Ignition switch, starter relay, wiring, or starter. Judging by the failure rate, start with the switch, then dig deeper if you have to. Try to catch it in the act with a meter.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 06-06-2011, 12:27 PM
dja3137's Avatar
dja3137 dja3137 is offline
Junior Member
 
2002 Chevy TrailBlazer LTZ
white 4.2L I6 4X4
Join Date: Aug 2008
Location: Johnstown, PA
Posts: 75
Purchased a new ignition swithch...but was waiting for it to happen again to see if it was indeed the switch...well, one month later...this morning...no start...I rip my ignition switch out at 630am..and put the new one in...still no start...come home for lunch...still no start...

Ill be checking all my cables when I get out of work...but I'm sure they are fine...

Do I go buy a new starter for $180 to "see" if that's the problem or what?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 06-06-2011, 06:16 PM
c good c good is offline
Senior Member
 
2002 GMC Envoy SLT
Indigo Blue Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Feb 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 536
At this point it's either a bad selenoid(relay) or bad starter motor. Sometimes all you need to do is clean the contacts on the selenoid (if it's serviceable on this model). Otherwise you might as well go with a new starter or have your existing one rebuilt. HTH c good
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 08-02-2011, 08:38 PM
Remington8904 Remington8904 is offline
Junior Member
 
2004 GMC Envoy SLE
Imperial Blue Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Aug 2011
Location: Akron, ohio
Posts: 6
Intermittent starting issue... Already on 2nd ignition switch

Hey guys I have a 2004 Envoy with the 4.2I6. I am having the common intermittent starting issues. I am on my 2nd ignition switch.... I replaced it the first time at 76,000 and within the next month I was having the same issues again. So I replaced the ignition switch again and that fixed the symptom for about a week. My wife was out with out baby today and it wouldn't start again.... Some one jumped the battery and it started right up. I had the battery tested when I replaced the ignition switch both times and it was good. The cables are tight with no corrosion.

When I was diagnosing the problem the first time, I was not getting 12v to the starter when they vehicle was not starting. All I was getting was clicks... The same thing that is happening now. I am pretty sure that two switches should not have gone bad that quick. I was reading about the fuse box going bad? I hope it's not the starter... That looks like a pain to get too. But I don't think that is culprit. Any help would be awesome.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum forums, you must first register.

Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
(Only letters, numbers, dashes and underscores are permitted for user names)
The user name that you choose is permanent and can never be changed.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


» Sponsors

Advertising Info

All times are GMT -4. The time now is 02:37 AM.


Chevy TrailBlazer and GMC Envoy Enthusiasts - Copyright 2004 - 2009 All Rights Reserved.
All trademarks referenced herein are property of their respective owners.
RSS Feed