Vibration under load from 30 -50 mph - Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum



Welcome Enthusiast! If you already own a Chevy TrailBlazer or GMC Envoy or perhaps thinking of purchasing such a vehicle, then you have come to the best TrailBlazer and Envoy site on the net! Rainier, Bravada, Ascender, and 9-7x owners welcome too!

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to search and post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.
Join Today!
Go Back   Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum > 2002 - 2009 TrailBlazer/Envoy Tech > 02-09 Vortec 4.2L I-6 Engine and Drivetrain > OEM Issues

OEM Issues Original Equipment Repairs and/or Problems

TrailVoy.com is the premier GMC Envoy Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-17-2019, 05:11 PM
Brian K Brian K is offline
Member
 
2009 GMC Envoy SLT
Black 4.2L I6 4X4
Join Date: Jan 2010
Location: Calgary, AB
Posts: 150
Vibration under load from 30 -50 mph

Hi All
I don't know if this is related or not but a week ago I backed out of the garage in Full Time 4X4 and felt a clunk. (Icy driveway when driving into garage and wheels slipped so I engaged 4X4 and forgot to disengage). I switched to 2wd and all was fine as I drove away. Then about 2 hours later, I felt a vibration when between 40&50 mph like I was driving on rumble strips. I took it to a shop and the mechanic test drove & suggested brakes. I took the brakes apart and cleaned them up - all seemed fine and no change - new brakes about 40K ago lots of pad left and rotors look OK. Tires are now about 4 months ago so I don's suspect the balancing is out and all weights seem to still be there. Now when accelerating slightly between 30 & 40 mph I get a real bad rumble strip type vibration. If I let off the gas, the rumble goes away - give it a little gas and the rumble comes back. Feels like it is coming from the right front but it also seems like it could be a vib from the center of the vehicle so I suspect a drive train component. Steering wheel is fine during all this. Coasting downhill has no vibration either and applying the brakes doesn't change anything.
I'm taking it to a local mechanic next week to have a look on a hoist because I'm stumped. To me it could be: bearings, Front CV joints, Drive shaft U joints - hopefully not front diff or anything more serious - how do you diagnose where it is coming from? Any ideas? Safe to drive?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-17-2019, 09:21 PM
EnvoyBoy2004's Avatar
EnvoyBoy2004 EnvoyBoy2004 is offline
TrailVoy Alumni
 
2004 GMC Envoy SLT
Graphite Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Sep 2014
Location: NY
Posts: 1,996
U-joints would be high on the list. Also, when was the transfer case fluid changed? It is required to be changed every 50K miles.

An inspection of the drive train should reveal the source.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-20-2019, 07:14 PM
Brian K Brian K is offline
Member
 
2009 GMC Envoy SLT
Black 4.2L I6 4X4
Join Date: Jan 2010
Location: Calgary, AB
Posts: 150
I change the drive train fluids every 30K miles so it shouldn't be from a lack of maintenance. Appointment is on Wednesday - I think it is a U joint somewhere too. Hopefully an inexpensive fix.
Reply With Quote Quick reply to this message
 
  #4  
Old 05-22-2019, 03:30 PM
Brian K Brian K is offline
Member
 
2009 GMC Envoy SLT
Black 4.2L I6 4X4
Join Date: Jan 2010
Location: Calgary, AB
Posts: 150
The local shop says it is the rear U joint that is loose and causing the vibration. They say the other U joints appear to be in good shape. $300. I'm glad I didn't try the DIY route as I would have replaced the front passenger side axle.
Problem solved - hopefully and the bank isn't broken.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum forums, you must first register.

Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
(Only letters, numbers, dashes and underscores are permitted for user names)
The user name that you choose is permanent and can never be changed.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Location
Where you live (ex: Philadephia, PA)
Vehicle Year
Choose your year
Or enter your choice here:
Vehicle Color
Choose your factory color (Custom, Not Listed & Two-Tones; Use Text Field Below)
Or enter your choice here:
Vehicle Make
Choose your make
Or enter your choice here:
Vehicle Model
Choose your model
Or enter your choice here:
Vehicle Engine
Choose your engine
Vehicle Drivetrain
Choose your vehicle drivetrain
Security Question
Fill in the blanks: Tra___oy
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shudder or Vibration when accelerating 60 to 80 KM / hr (40 to 50 MPH) MDCENVOY OEM Issues 1 10-28-2012 06:22 PM
Hmm some ideas please... strange cruise control issue b1r2s OEM Issues 6 05-06-2010 01:45 AM
60-80 mph vibration fades in and out jswineaiv OEM Issues 15 03-11-2010 02:16 PM
07 TB LS, Frontend Vibration 70 MPH to 80 MPH MikeInMobileAL OEM Issues 11 01-23-2008 10:04 AM
Weird noise and vibration at about 45 mph... chevytb02 General 1 08-05-2006 10:01 PM


» Sponsors

Advertising Info

All times are GMT -4. The time now is 11:11 AM.


Chevy TrailBlazer and GMC Envoy Enthusiasts - Copyright 2004 - 2009 All Rights Reserved.
All trademarks referenced herein are property of their respective owners.
RSS Feed