Pedal Vibration, Rough Idle when Cold - Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum



Welcome Enthusiast! If you already own a Chevy TrailBlazer or GMC Envoy or perhaps thinking of purchasing such a vehicle, then you have come to the best TrailBlazer and Envoy site on the net! Rainier, Bravada, Ascender, and 9-7x owners welcome too!

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to search and post topics, communicate privately with other members, respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.
Join Today!
Go Back   Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum > 2006 - 2009 TrailBlazer SS Tech > 06-08 SS General Tech Q&A > General

General If it doesn't fit in any other forum

TrailVoy.com is the premier GMC Envoy Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-25-2012, 10:47 PM
allin1 allin1 is offline
Junior Member
 
2004 GMC Envoy SLT XUV
Carbon Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Nov 2010
Location: san jose, ca
Posts: 9
Question Pedal Vibration, Rough Idle when Cold

I have a 2004 Envoy XUV, 4wd, 6 cyl. with about 87K miles. When I start up in the morning cold, I have a strong vibration in drive when brakes are applied. I also feel a thump and shudder in the underbody at the moment the engine starts. I can even engage the parking brake, leave in drive and go to my front tires and feel them shake. The exhaust and cat are also vibrating abnormally. The funny thing is when the car idles hot and you drive it for a while the shake disappears and even stopped at light at full operating temp, she idles smooth as glass. I can however feel a gas pedal buzz or vibration upon accelerating. Recently on a trip I also detected a hum at highway speed especially when decelerating. I have changed plugs, CPAS, water pump, serpentine belt, flushed the transmission and changed oil, tran and air filters.
I know about the motor mount issue and thought about it but it does idles smooth when hot, no body vibration felt but still have the pedal buzz. Any advice or direction would be most appreciated. I need to get this addressed before another planned long trip.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-25-2012, 11:20 PM
shorty's Avatar
shorty shorty is offline
Member
 
2005 Chevy TrailBlazer LS
Summit White 4.2L I6 2WD
Join Date: Dec 2008
Location: Land of Lincoln
Posts: 224
no engine light ? stop by auto parts store and have them hook up code reader
__________________
I'm not a mechanic, but i did stay at a holiday inn express last night !

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-26-2012, 12:01 AM
allin1 allin1 is offline
Junior Member
 
2004 GMC Envoy SLT XUV
Carbon Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Nov 2010
Location: san jose, ca
Posts: 9
Pedal Vibration, Rough Idle When Cold

NO SES light at all, no codes. Ive also changed the fuel filter. Dealer had it and checked with TECH II. No codes. Thought it was water pump. They changed it and problem still exists.
Reply With Quote Quick reply to this message
 
  #4  
Old 02-26-2012, 10:36 AM
03TB93's Avatar
03TB93 03TB93 is offline
Junior Member
 
2003 Chevy TrailBlazer LT EXT
Gold 4.2L I6 2WD
Join Date: Feb 2012
Location: Bel Air, MD
Posts: 66
sounds like your engin mounts may be bad? i had to replace mine. does it make a loud vibrationg noise everytime you stop. or everytime u put it in drive? that my guess
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-26-2012, 03:03 PM
allin1 allin1 is offline
Junior Member
 
2004 GMC Envoy SLT XUV
Carbon Metallic 4.2L I6 4X4
Join Date: Nov 2010
Location: san jose, ca
Posts: 9
But It Idles smooth as silk when hot

The only time it vibrates violently is after a cold start like first thing in the morning. After starting in the morning I can put it in drive, apply my parking brake and go outside and you can see and fell my tires shake. ONLY in drive, not neutral or reverse. After the engine goes hot and I drive a while, the idle smooths out and idles fine in all transmission positions. If it were motor mounts wouldn't I feel vibration all day at every stop light in drive?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-26-2012, 08:15 PM
03TB93's Avatar
03TB93 03TB93 is offline
Junior Member
 
2003 Chevy TrailBlazer LT EXT
Gold 4.2L I6 2WD
Join Date: Feb 2012
Location: Bel Air, MD
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by allin1 View Post
The only time it vibrates violently is after a cold start like first thing in the morning. After starting in the morning I can put it in drive, apply my parking brake and go outside and you can see and fell my tires shake. ONLY in drive, not neutral or reverse. After the engine goes hot and I drive a while, the idle smooths out and idles fine in all transmission positions. If it were motor mounts wouldn't I feel vibration all day at every stop light in drive?
i didnt feel mine ever when i drove. like you said as well, i felt it hard when i shifted into drive. all other gears were fine for some reason. and unlike you when i stopped at a stoplight it started again. maybe your mounts are not as bad as mine were and it does it until it gets warmed up. idk man.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 05-27-2012, 03:47 AM
nkobaissi's Avatar
nkobaissi nkobaissi is offline
Junior Member
 
2004 Chevy TrailBlazer LT
Silverstone Metallic 4.2L I6 2WD
Join Date: May 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 4
Same Problem with the rough idle on a cold start

I'm having this exact issue. I just hit 95K and thought maybe it is the spark plugs or throttle body so I changed the plugs and cleaned the throttle body. No change. I have no idea what could be causing this. Please let me know if you find a fix.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-14-2012, 10:44 PM
kcjeff kcjeff is offline
Junior Member
 
2004 Chevy TrailBlazer LT EXT
Red Jewel Tintcoat 4.2L I6 AWD
Join Date: May 2007
Location: Kansas City
Posts: 2
Same here

I've noticed this recently and have no idea what causes it. I first thought about engine mounts, but it stops vibrating after it warms up a bit. Doesn't vibrate in Neutral or Park, but I really notice it when I come up to a red light or stop sign. Any ideas??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-28-2012, 10:48 AM
Curtis14 Curtis14 is offline
Junior Member
 
2006 Honda Civic
Dark Gray Metallic Other 2WD
Join Date: Nov 2012
Location: Canada
Posts: 5
It sounds that there is something in master cylinder or brake booster. Have you check the physical connection of of your pad to see if there is somehow any play there. You should also check the brake fluid and make sure you are not low. Low fluid can not be the cause of vibration but it could reason to lower then your usual pad.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-02-2013, 12:17 AM
20Tblazer06Ext 20Tblazer06Ext is offline
Junior Member
 
2006 Chevy TrailBlazer LS EXT
Summit White 4.2L I6 2WD
Join Date: Aug 2011
Location: Hewitt Tx
Posts: 5
im having this EXACT same issue, its very depressing because i love my car and try my hardest to keep care of it... did you ever find out the problem? thanks in advance
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum forums, you must first register.

Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
(Only letters, numbers, dashes and underscores are permitted for user names)
The user name that you choose is permanent and can never be changed.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


» Sponsors

Advertising Info

All times are GMT -4. The time now is 12:54 PM.


Chevy TrailBlazer and GMC Envoy Enthusiasts - Copyright 2004 - 2009 All Rights Reserved.
All trademarks referenced herein are property of their respective owners.
RSS Feed